Loading…
04-06-2012
Türkiye - Niğde - Aladağlar
Güzeller Kuzey Yüzü
Dağcılık
Düşme
İnişte
2
1
1
Kaza ve kurtarma raporuna göre, havanın bozmasından dolayı, ekip 5. ip boyundan dönüş kararı almıştır.
Gerçekleştirdikleri ip inişi sırasında çaktıkları sikke yerinden çıkmış ve kaza gerçekleşmiştir.
 
Kaza raporu aşağıdaki şekilde yayınlanmıştır:
‘’ 1 haziranda Abdullah Berna Sarın, Mevlüt Parlak, Ahmet Burak Meriç’ten oluşan ekip tarafından Aladağlar Sıyırmalık vadisinde bulunan Sulağankeler- Vali Konağı’na kamp atılmıştır. 2 haziran günü C1 kuzeybatı sırtı rotasından tırmanış denenmiş ve kampa geri dönülmüştür. 3 haziran günü ekip kampta dinlenmiştir. Aynı gün kamp yerine Hüddosk’dan Burakcan Kaptan ve Sidar Aydın gelmiş ve ekipler birleşmiştir.

4 haziran günü Abdullah Berna Sarın, Mevlüt Parlak ve Ahmet Burak Meriç sabah saat 4:50’de Sulağankeler kamp yerinden tırmanış amacıyla ayrılmış ve saat 6.30 da Güzeller kuzey yüzünde daha önceden inceledikleri rotanın altına gelmişlerdir. Daha sonra Mevlüt Parlak ve Abdullah Berna Sarın tırmanışa başlamış, Ahmet Burak Meriç ise aşağıda destek için beklemiştir. Ekip saat 7.00 gibi ilk ip boyuna girmiş ve 13.00 da 5.istasyona gelmiş ve bu sırada hava kapanmaya, yarım saat içinde dolu ve kar yağmaya başlamıştır. Görüş mesafesi 10 metreye kadar düşmüştür. Bu sırada 10 metre yukarıda küçük bir kovuk görülmüş, yağıştan ve yıldırım tehlikesinden korunmak için Abdullah Berna Sarın ve Mevlüt Parlak’tan oluşan ekip kovuğa girmiş ve havanın düzelmesi beklenmiştir. Bu sırada kamp aranmış, şehir aranmış ve hava durumunun kötü gideceği haberi alınmıştır… 

Yaklaşık bir saat bekledikten sonra havanın düzelmemesinden dolayı ekip dönüş kararı almıştır. Ekibin dönüş yapacağı nokta, emniyet malzemesi için kısıtlı olduğundan, kovuğun içinde bulunan yatay bir çatlağa önce universal bir sikke çakılmaya çalışılmış, fakat sikke gözü ile sikkenin arasındaki açıdan dolayı çakılamamıştır. Kovuğun içindeki yatay çatlağa bıçak sikke çakılmak durumunda kalınmıştır. Sikke çakıldıktan sonra oluşturulan tek noktalı istasyondan Mevlüt Parlak’ın aldığı emniyetle dolaşan ipi açmak için Abdullah Berna Sarın 20 metre kadar aşağı inmiş ve ipi açarak mağaraya geri gelmiştir. Daha sonra sikkeye perlon bağlanıp, ip toplanarak geri atıldıktan sonra Mevlüt Parlak saat 14.30-15.00’de aynı sikkeden inişe geçmiştir. Yaklaşık 4-5 metre indikten sonra sikke yerinden çıkmış ve Mevlüt Parlak yaklaşık 100 metre düşüş yaşamıştır. Abdullah Berna Sarın bütün denemelerine rağmen Mevlüt Parlak’la görsel veya işitsel iletişim kuramamıştır. Bu sırada ipsiz kaldığı için kovuğun içinde beklemeye başlamıştır. Olay sonunda Abdullah Berna Sarın hemen kampa cep telefonuyla haber vermiş ve kurtarma operasyonu başlamıştır. ‘’

  • Mevlüt PARLAK
    1989
    3 yıl
    Düşme
  • Abdullah Benna SARIN
    Bilinmiyor
    Bilinmiyor
    Bilinmiyor
Top